Kuchnia bułgarska to bogactwo smaków, zapachów i kompozycji. Jest niezwykle różnorodna i co istotne uważana za jedną ze zdrowszych w całej Europie. Ukształtowała ją tradycja, a także wpływy z krajów takich jak Turcja czy Grecja, Węgry, Włochy czy też innych krajów śródziemnomorskich.

W Bułgarii występuje ogromne bogactwo świeżych ziół, warzyw i owoców, uprawianych s sposób naturalny, dzięki temu łatwo stworzyć dania lekkie i zdrowe. Sałatki podaje się zawsze do dania głównego, często też je się zupy, które czasem spożywa się na ciepło, a czasem na zimno. Z mięs w kuchni bułgarskiej najczęściej spotyka się kurczaka, wieprzowinę i cielęcinę.

Potrawy są zazwyczaj gotowane na paprze, zapiekane czy duszone, rzadziej zaś grillowane, dzięki czemu zachowują swoje cenne składniki odżywcze i dania są po prostu zdrowsze. Często dodaje się do nich jogurty i sery niejako charakteryzujące i kojarzące się bezpośrednio z bułgarską kuchnią. Dodatkowo je się dużo chleba, który łamie się palcami i podjada do dania głównego.

Będąc w Bułgarii warto spróbować przede wszystkim sałatki szopskiej, czyli świeżych warzyw z serem, zupy tarator (chłodnik z ogórków, czosnku, orzechów i koperku na bazie jogurtu), zupy rybnej z warzywami i lubczykiem, czyli ribena czorba czy też ciasta filo z nadzieniem z białego sera, warzyw, jajek i czasem mięsa - banica.

Niezwykła w smaku jest także nadziewana papryka (ryżem, mięsem, przyprawami i warzywami), kababczety (zapiekane kiełbaski z mięsa mielonego) czy organiczne małże smażone z przeróżnymi sosami. To oczywiście tylko niektóre z propozycji przystawek czy dań głównych, które zakończyć warto bułgarskim deserem, niezwykle pomysłowym i pysznym, jak na przykład baklava.